Våga landa i sig själv

Igår läste jag ett inlägg hos Paulina Gunnardo om stress där hon ställer frågan till läsarna vad vi tror att anledningen är till att stress är en av de vanligaste anledningarna till sjukskrivning och att många ”biter ihop” även i ganska ohållbara lägen. Idag tänkte jag göra en uppdatering kring hur det går i meditationsutmaningen på 21 dagar som jag skrev om förra veckan. Jag har tänkt en del på det här med stress och meditation sen jag läste Paulinas inlägg och för att citera mig själv i kommentaren till inlägget så tror jag svaret på Paulinas fråga bland annat handlar mycket om att ”våga landa i sig själv”. Läs gärna ett exempel från en annan deltagare i meditationsutmaningen på det temat.

Om vi vågar landa i oss själva regelbundet så blir vi också mer vana att checka av hur kropp och själ mår och vi kan tidigare upptäcka varningssignaler på att någonting inte är bra. Många av de jag har pratat med som är eller har haft utmattningssyndrom pratar just om de där varningssignalerna som de vägrade att lyssna på strax innan de inte orkade längre. Det kan handla om magont/magkatarr, sömnrubbningar, glömmer saker, lättirriterade, alltid hög puls och så vidare och så vidare. Just där och då i smeten, mitt i stressen, så finns det liksom inte utrymme att stanna upp och reflektera varför den där magkatarren ger sig tillkänna som bara brukar komma vid alltför stressiga perioder. Insikterna kommer sen, efter kraschen (och det behöver inte vara den ”klassiska” gå-in-i-väggen-kraschen, lyssna gärna på Bubbel & Mjölksyras 15:e avsnitt där Madde berättar om hur det var och är för henne).

Ett sätt att öva på att våga landa i sig själv är just meditationen, eller i alla fall bli medveten om vad meditation och återhämtning skulle kunna vara för dig, speciellt om du lever ett väldigt stressigt liv. Jag har mediterat en hel del innan jag gick med i meditationsutmaningen hos Josefines Yoga, men har haft svårt för att ta mig tiden och ron att göra det regelbundet och varje dag. Vi har nu hållit på och mediterat 15 minuter varje dag i 10 dagar, snart halvvägs! Jag är stolt över att jag fått till rutinen nu och verkligen gjort min meditation varje dag (jag gör den på morgonen), men framförallt är jag så nöjd och glad över att jag får ta del av Josefines alla tips kring olika meditationer. Inte en enda dag hittills så har vi gjort en meditation som är den andra lik. Jag tänker att utmaningen är väldigt bra just för att den bjuder på bredden av meditation, kanske kan även du som är skeptisk till meditation hitta en favorit eller i alla fall någonting som funkar?

Vi har suttit stilla och bara andats, vi har fått skaka loss hela kroppen i en kundalini shaking, vi har tänt ljus, vi har haft ögonkontakt med oss själva, vi har haft ögonkontakt med en vän, vi har dansat till våra favoritlåtar, vi har övat på att behålla sinnesjämvikt, vi har legat i död mans ställning och vi har stått rakt upp och ner. Några av de här sakerna har jag själv tidigare inte sett som meditation, men jag är väldigt glad att jag har upptäckt dem, de är alla bra på olika sätt, beroende på syfte och hur du själv mår och behöver just där och då.

våga-landa-i-sig-själv-meditation-shaking

Litet smakprov på Kundalini Shaking eller var det dansen kanske? Obekvämt och motstånd inför, väldigt skönt under tiden och efteråt

våga-landa-i-sig-själv-meditation-dans

Kände mig plötsligt en morgon väldigt avigt inställd till meditationsdansen, gav mig själv lite spelrum och satte igång musik och började lite lätt sittande, innan jag kom igång med stående dans

Vad är återhämtning och meditation för dig?

Detta inlägg har 4 kommentarer

 1. Paulina Gunnardo

  Tror verkligen att det är som du säger, att man behöver våga landa i sig själv regelbundet för att checka av hur kropp och själ mår och för att upptäcka varningssignaler.
  Återhämtning för mig är just att bara andas och checka av. Eller att tända ett doftljus och lyssna på jazz 🙂

  1. Beautiful Life

   Härlig återhämtning! Blir lugn och harmonisk av att bara tänka på att tända de där doftljusen och att lyssna på musik. Även om jag själv inte lyssnar på jazz så är jag väldigt bred i musiksmaken så skulle säkert gilla det också 😀

 2. Josefine

  Ahhhhh så fina ord!!!! <3 <3 <3 Underbart att ha dig med på utmaningen. KRAMAR!

  1. Beautiful Life

   Tack! Så härligt att du skapat den OCH sprider så mycket härlig energi till alla oss som är med! <3 KRAAAM!

Lämna ett svar