fbpx

Hemmapysslaren tipsar: Äppelmos

Nu börjar det bli högsäsong för våra äppelträdgårdar! För en månad sedan när jag först "flyttade in" i farfars hus så såg det inte ut som att det var så mycket äpplen på träden. Bara några veckor senare så fullkomligt exploderade det och nu finns det massor av både stora och små härliga äpplen! Farfar var grym på ympning så här samsas det olika äppelsorter på samma träd.

Personligen så gillar jag det passerade moset utan bitar, men det är en smaksak och du väljer själv vilken variant du gör. Jag väljer också att ha mindre socker än i de flesta andra recept. Fördelen jag också ser med en passertillsats till assistenten är att en slipper skala, kärna ur och kladda en massa. När jag använder passertillsatsen så är det bara att klyfta, koka och passera!

Annas äpplemos

Klyfta en massa äpplen! Fyll största grytan du har. Jag använde ca 8 liter färdigklyftade äpplen till 10-litersgrytan. Fyll botten av grytan med lite vatten (viktigt att använda så lite vatten som möjligt). Sjud äppelklyftorna på låg värme tills de börjar mjukna. Rör om i grytan då och då så att alla klyftor får chans att ligga närmast botten.

När klyftorna har mjuknat så är det enklast att du häller bort överflödigt vatten (vi vill inte att moset ska bli för löst). Sedan använder du passertillsatsen till assistenten och kör igenom alla klyftor. Kör igenom det några gånger tills du ser att det inte längre avger något mos. Jag körde först klyftorna och sen resterna två gånger.

Värm upp moset en gång till i en mindre gryta och tillsätt socker. Jag tyckte det räckte med 1 dl socker till mitt mos då jag inte vill ha det så sött. Häll sedan upp det i väl diskade glasburkar. Om du fyller ända upp till kanten och sätter på locket direkt så kommer burken att konservera sig själv när moset svalnar. Tänk på att hållbarheten minskar lite i takt med att vi minskar på sockermängden. För mer information om enkel konservering så rekommenderar jag detta blogginlägg.

Farmors underbara Kenwood-assistent med köttkvarn & passertillsats. Går som tåget fortfarande! Moset rinner ner i första grytan och resterna ramlar ner i den röda bunken.

Resultatet blev dessa två burkar plus lite till i en tredje burk. Härligt med hemmagjort äppelmos till frukostgröten! Om du vill göra en "gå-bort-present" så kan du läsa mer om burkpyssel i mitt inlägg om Äppelchutney.

Tar du tillvara på det naturen erbjuder oss?

Gillade du inlägget? Dela det gärna till andra:

Mer från Anna Vildkraft:

gratis-vildkraft

GUIDE

5 gratis tips

Med de här fem tipsen ökar du din förmåga att känna in din kropps signaler = bättre relation till dig själv och starkare gränssättning i ditt liv.

prestation-videoserie

VIDEO

Trestegsmetoden

Här presenteras Vildkrafts trestegsmetod utifrån “det-där-jävla” presterandet i tre videos tillsammans med uppgifter till dig.

Produktbilder i läsplatta (1)

UTMANING

21 dagar

Från tidsbrist till bättre självkänsla på 21 dagar! Metoden som revolutionerat livet för de många som fått ta del av den tidigare.

Mer från Anna Vildkraft:

gratis-vildkraft

GUIDE

5 gratis tips

Med de här fem tipsen ökar du din förmåga att känna in din kropps signaler = bättre relation till dig själv och starkare gränssättning i ditt liv.

prestation-videoserie

VIDEO

Gratis video-serie

I tre delar får du ta del av Vildkrafts tre-stegs-metod. Här presenteras metoden utifrån “det-där-jävla” presterandet i tre videos tillsammans med uppgifter till dig.

Produktbilder i läsplatta (1)

UTMANING

21 dagar utmaning

Från tidsbrist till bättre självkänsla på 21 dagar! Steg-för-steg får du ta del av metoden som revolutionerat livet för de många som fått ta del av den tidigare.

0 0 röster
Inläggets betyg
Prenumerera
Meddela mig vid
guest

3 Kommentarer
Äldst
Nyast Most Voted
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

[…] frukost eller mellis: Servera till exempel med chiafrön, hemmagjort äppelmos och skivad banan. Avsluta med ett kokt ägg för att få med lite proteiner till […]

[…] Äppelmos […]

[…] se hur det går med det så småningom. Andra år har jag skrivit om äppelmust, äppelchutney och äppelmos här på […]

OM MIG

Som samtalsterapeut & coach hjälper jag dig att hitta mod och tid att möta det som är du, dina känslor och behov.

Anna-Vildkraft
3
0
Vad tänker du? Dela gärna med dig i kommentarsfältet!x
()
x

Sök på vildkraft.se

Här kan du söka rätt på det du letar efter! Som ett google, fast bara här på vildkraft.se

Om du ändå inte hittar det du letar efter kan du alltid maila anna@vildkraft.se så får du hjälp inom kort!