fbpx

Tips för att dämpa ångest

I skrivande stund är det måndag, jag väntar på att mitt kaffe ska bli färdigbryggt och jag känner mig allmänt tillfreds med livet. Visst är det konstigt det där med känslor och tillstånd, det finns nog ingenting som är så flyktigt som hur vi känner oss?

I helgen hade jag en period där jag inte kände mig på topp, mycket på grund av trötthet kombinerat med stress över diverse saker. För några år sedan hade dessa känslor bara klumpat ihop sig i mig och skapat en form av ångest som jag bara ville fly från.

Idag försöker jag acceptera och lugna ner mig när jag hamnar i liknande situationer. Jag reflekterar ofta över varför jag känner som jag gör och försöker bena ut VAD jag faktiskt känner.

För problemet med just ångest är att det är många känslor som stängts av under lång tid och klumpats ihop till en enda stor obehagskänsla eller oro.


”Ångest är en intensiv känsla av obehag och oro som känns i kroppen. Eftersom det känns så starkt i kroppen kan det vara svårt att förstå att det har att göra med hur man mår psykiskt.” – Källa: 1177 Vårdguiden

En stor anledning till att jag i stort sett slutade med alkohol runt 2014 var just ångesten som följde dagen efter (läs mer om det beslutet i ”Att ta beslut & att göra slut?”) .

I den perioden av livet hade jag noll redskap för att hantera ångesten, låg mest i sängen hela dagen efter och hade dödsångest, eller i alla fall existentiell ångest, och undrade vad det var för mening med att leva. Just bakisångest kan vara extra svårt att hantera eftersom det blandas upp med både psykiskt ångest och fysisk utmattning när alkoholen går ur kroppen.

Jag kan fortfarande drabbas av ångestdagar eller timmar även utan alkoholpåverkan, men då beror det mer på att jag under en period inte lyssnat på mina inre signaler och tryckt undan någon eller några av mina känslor.

I teorin har jag då verktyg för att försöka acceptera och lyssna inåt, till exempel att meditera. Men i praktiken är det inte alltid så enkelt att bara stanna upp och sätta sig ner och andas. När jag har min ångest så brukar jag mer känna för att antingen ta på mig offerkoftan och bara tycka synd om mig själv, älta, vilja vara i de negativa känslorna och stänga ute världen, alternativt ignorera och fly från ångesten.

Det sistnämnda betyder ju också att jag fortsätter trycka undan känslorna, ännu mer än jag redan gjort. Ångesten och känslorna som jag tryckt undan sitter nere i kroppen ,och inte uppe i tankarna, så mina bästa tips för att dämpa ångesten är att göra kroppsliga saker.

De kroppsliga aktiviteterna kan göra att det släpper på blockeringar i kroppen och frigör ångesten. Jag brukar se på ångest som ett fängelse där vi stänger in en blandning av känslor som vi inte orkar eller vill känna och med hjälp av kroppsliga aktiviteter kan vi ofta låsa upp fängelsedörren och låta känslorna och energin flöda fritt igen.

Tips 1 för att dämpa ångest:

Att duscha. För mig känns det lite som att ladda om kropp och själ när jag ställer mig i duschen, att skölja av sig de där känslorna som är svåra att sätta ord på.

Fortsätt gärna med någon skön aktivitet efteråt också, massera in lite lotion på kroppen och sätt på dig nytvättade och fräscha kläder. De dagar jag vaknar med ångest tar jag oftast på mig det som finns lättillgängligt, även om det är gårdagens svettluktande kläder.

Tips 2 för att dämpa ångest:

Sex eller framförallt onani. När ångesten är påtaglig fastnar jag uppe i huvudet och tankarna snurrar runt utan att jag får hejd på dem. Att få en orgasm kan bromsa tankarna och flytta fokus ut i kroppen där ångesten hålls fånge.

En orgasm kan kännas frigörande och efteråt känns det tydligt att känslorna får flöda fritt igen. Var beredd på att en frigörande orgasm också kan sätta fart på känsloflödet och inte alltför sällan frigör den kanske gråt eller skratt. Var öppen för det och försök inte att stänga inne det som kommer, då börjar vi om med känslofängelset, ångesten, igen.

Ibland kan det kännas svårt att vara nära en annan person när ångesten flödar, känslan av att vilja stänga ute världen kanske är stark och att våga släppa in någon så intimt som i sex kan kännas jobbigt, speciellt om vi vet att vi kan bli väldigt sårbara efteråt.

Därför kan orgasm och onani på egen hand vara ett tryggare alternativ.

Tips 3 för att dämpa ångest:

Städa, gärna med intensitet. I vanliga fall kan jag (tyvärr) stå ut med ganska mycket kaos och stök i hemmet, men när ångesten är påtaglig så blir ofta stöket övermäktigt och påtagligt.

Om jag orkar brukar 15-30 minuters intensivt undanplockande och städande hjälpa till att dämpa ångesten lite grann. Det är som att det stökiga hemmet är en förlängning av mitt stökiga inre och om jag får lite ordning på hemmet så lugnar det sig lite i mitt inre också.

Tips 4 för att dämpa ångest:

Aktiv meditation, kundalini shaking. En meditationsform som är perfekt när det inte riktigt finns ro att sitta stilla och meditera, det rastlösa tillstånd som jag ofta känner när ångesten är stark.

I kundalini shaking så sätter du timern på en viss tid, kanske 10-15 minuter och slår på lite musik, tex denna. Vilken musik som helst funkar finfint och sen skakar du helt enkelt loss i kroppen.

Ta gärna fem minuter stillhet efter att timern har plingat för att känna in vad som nu händer i kroppen.

Tips 5 för att dämpa ångest:

Frigörande dans i någon form. Antingen om du om du har möjlighet att åka iväg på ett tillfälle med frigörande dans (läs gärna mer i inlägget ”Frigörande dans – så som livet borde vara”), vilket kanske kan vara svårt och tajma just när du vill bli av med ångest. Och kanske inte det du känner för om du har ångest i kroppen.

Det enklare och andra alternativet är att bara slå på dina favoritlåtar i en playlist och helt enkelt röra dig fritt till musiken. Ibland startar jag med lite lugnare låtar där jag bara gungar med eftersom jag inte alltid har speciellt stor lust att dansa och röra på mig när ångesten härjar. När lusten att röra på sig inte riktigt finns kan en mjukstart funka bra och sedan kan jag fortsätta med mer intensiv takt och känsla i låtarna.

Varken dans eller kundalini shaking kanske inte är helt lätt om du bor med någon eller några fler, men om det funkar, berätta att du behöver vara ensam en stund för att må bättre och stäng sedan in dig i ett rum och kör igång. Om du ändå känner dig hämmad av att det finns andra människor i hemmet, fråga snällt om de kanske kan ta en promenad eller göra ett ärende en liten stund?

Att röra sig fritt till musik funkar även bra i kombination att sjunga med i dina favoritlåtar. Ju mindre prestation och skönsång desto bättre, tipset är att skråla med så mycket det bara går och rör dig precis så som känns rätt i stunden.

Allt funkar inte för alla

Ångest upplevs olika hos olika personer. När jag gör mina försök till att dämpa eller lindra min ångest kan jag känna stort motstånd till det.

Precis som jag skrev tidigare så har jag ofta en känsla av att jag nästan vill behålla de negativa känslorna och bara tycka synd om mig själv, samtidigt som jag vill fly från dem.

Jag försöker att se mina dämpande tips som ett sätt att komma åt vad som gömmer sig bakom, eller snarare under, ångesten och att inte se dansen eller orgasmen som en flykt från känslorna.

Om du testar någon, eller alla, metoderna ge dig själv tid och omsorg att känna efter efteråt vad det är som händer i kroppen, kanske är det lättare då att sätta dig ner att bara andas och känna efter när du har gjort någonting aktivt med kroppen?

Jag upplever det som att det är först när jag öppnat fängelsedörren till ångesten som jag faktiskt kan börja känna och bearbeta det jag har tryckt undan. PT-Fia har också tidigare i år skrivit ner sina tips för att lindra ångest.

Upplever du perioder av ångest? Har du fler tips att dela med dig av?

Gillade du inlägget? Dela det gärna till andra:

Mer från Anna Vildkraft:

gratis-vildkraft

GUIDE

5 gratis tips

Med de här fem tipsen ökar du din förmåga att känna in din kropps signaler = bättre relation till dig själv och starkare gränssättning i ditt liv.

prestation-videoserie

VIDEO

Gratis video-serie

I tre delar får du ta del av Vildkrafts tre-stegs-metod. Här presenteras metoden utifrån “det-där-jävla” presterandet i tre videos tillsammans med uppgifter till dig.

Produktbilder i läsplatta (1)

UTMANING

21 dagar utmaning

Från tidsbrist till bättre självkänsla på 21 dagar! Steg-för-steg får du ta del av metoden som revolutionerat livet för de många som fått ta del av den tidigare.

Mer från Anna Vildkraft:

gratis-vildkraft

GUIDE

5 gratis tips

Med de här fem tipsen ökar du din förmåga att känna in din kropps signaler = bättre relation till dig själv och starkare gränssättning i ditt liv.

prestation-videoserie

VIDEO

Gratis video-serie

I tre delar får du ta del av Vildkrafts tre-stegs-metod. Här presenteras metoden utifrån “det-där-jävla” presterandet i tre videos tillsammans med uppgifter till dig.

Produktbilder i läsplatta (1)

UTMANING

21 dagar utmaning

Från tidsbrist till bättre självkänsla på 21 dagar! Steg-för-steg får du ta del av metoden som revolutionerat livet för de många som fått ta del av den tidigare.

5 1 röst
Inläggets betyg
Prenumerera
Meddela mig vid
guest
1 Kommentar
Äldst
Nyast Most Voted
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

[…] Tips för att dämpa ångest […]

OM MIG

Som samtalsterapeut & coach hjälper jag dig att hitta mod och tid att möta det som är du, dina känslor och behov.

Anna-Vildkraft
1
0
Vad tänker du? Dela gärna med dig i kommentarsfältet!x
()
x

Sök på vildkraft.se

Här kan du söka rätt på det du letar efter! Som ett google, fast bara här på vildkraft.se

Om du ändå inte hittar det du letar efter kan du alltid maila anna@vildkraft.se så får du hjälp inom kort!