Enkla kostråd – you still got the power

Denna veckas enkla kostråd handlar om att inte ge upp, du har fortfarande möjlighet att göra det bästa av en “crappy” dag. Jag vet inte hur många gånger jag har hört någonting liknande “på måndag börjar jag mitt nya liv”. Det ska börja ätas bra och det ska tränas, allt ska förändras på en och samma gång och det ska ske på den där magiska måndagen. Måndagen föregås så klart också med en riktig ätarhelg med allt du kan tänka dig i överflöd, det nya livet kan ju inte överges utan att ta ett ordentligt farväl av det gamla livet. Behöver jag fortsätta med att det nya livet ofta slutar med en trött och hungrig måndagseftermiddag eftersom den där matlådan/utelunchen kanske inte var sådär jättegenomtänkt i alla fall när den lagades/valdes i efterdyningarna från helgens sockerkoma. Som uppgjort för att redan första dagen falla tillbaka i gamla banor.

Nåväl, det var egentligen INTE det här jag skulle skriva om. Jag tänkte istället fortsätta på temat enkla kostråd som jag skrev lite om sist. Den här gången ligger mitt fokus på att ett snedsteg utanför vad du hade tänkt skulle ingå i din kost inte innebär att du måste fortsätta förstöra en hel dag, tänk istället på hur du kan “rädda upp” och komplettera resten av dagen på bästa sätt. Om frukost och lunch bara bestått av snabba kolhydrater så kanske du kan lägga in en middag med fokus på protein? Om större delen av dagens måltider inte inneburit så mycket vitaminer, lägg till en massa grönsaker till middagen eller kvällsmålet innan läggdags?

Så mitt tips idag är att bara för att du gör avsteg från vad du egentligen vill äta ibland så betyder det inte att det är kört och att du kan fortsätta äta sådant du vet är sämre för dig resten av dagen, eller vänta ända till måndag innan du börjar om igen. Den bästa dieten/kosthållningen är den som du kan hålla dig till i vardagen och som håller dig mätt mellan måltiderna och hjälper dig att göra kloka val inför dem. I min kostrådgivning så utgår jag alltid från hur du äter i dagsläget och tipsar om val som gör att det blir lättare att nå din målsättning med träning och kost ofta med stegvisa förändringar så att du hinner vänja dig vid dem. Vilken dag som helst är den bästa att göra det du tycker och tror är bäst för din kropp och ditt liv, du behöver inte vänta längre än nödvändigt!

Personligt

För egen del så äter jag i stort sett alltid en med mina ögon vettig frukost, den är det sällan jag slarvar med. Lunch är också ett väldigt viktigt mål för mig och om jag får någon form av fysiska eller psykiska besvär (det vi i vardagen ofta kallar blodsockerdippar) så får jag dem framförallt om jag inte äter frukost och lunch regelbundet. Men ibland om jag ska iväg på saker och inte riktigt har planerat för dagens intag av mat så händer det så klart att det blir avstamp från vad jag egentligen vill stoppa i mig. En dag när jag känner att jag slarvat med maten så kan en lite fräschare middag innebära till exempel en äggröra med diverse grönsaker som jag alltid försöker ha hemma.

enkla-kostråd-äggröra-morot-paprika

Här är en äggröra gjord i kastrull med lite smör, låt den stelna till sig ganska långsamt och på lite lägre värme, här serverad med morötter och en grön paprika och bladpersilja (den senare från egen odling)

Har du några fler enkla kostråd att dela med dig av? Börjar du alltid ett nytt liv på måndagar?

Leave a Reply