Förväntningar på sommaren – veckans övning

Idag tänkte jag bjuda på en liten övning som du kan göra någon dag nu inför att vi står med sommaren framför oss. För många innebär det en del ledighet, för några kanske det innebär lite extra möjlighet till jobb. Oavsett så kan denna övning vara givande eftersom just sommaren är en tid då många av oss har höga och många förväntningar.

Förväntningar på sommaren – veckans övning

Förbered dig för övningen genom att ta fram papper och penna, gärna färgpennor eller kritor också om det finns tillgängligt! Sätt dig bekvämt på golvet med papper och penna framför dig, eller vid skrivbordet eller kanske köksbordet. Ta först tre stycken riktigt djupa andetag där du andas in genom näsan, fyller först magen med luft och sedan fyller på med ännu mer luft i bröstkorgen och håller andan någon sekund, sen öppnar du munnen och suckar ut luften, gärna med en ljudlig suck. Slut nu ögonen en liten stund och fortsätt med djupa andetag, men mer naturligt djupa och andas bara med hjälp av näsan om det känns bra. Ta fem stycken andetag innan du börjar göra någonting annat, fokusera tankarna på andetagen och att slappna av i kroppen.

Fortsätt blunda och börja nu tänka på ordet sommar. Vad innebär sommar för dig när du tänker på ordet spontant? Väder? Aktiviteter? Jobb? Ledighet? Ser du dig själv med sällskap eller med egentid? Kan du se var du själv befinner dig i tid? Nutid? Dåtid? Framtid? Kan du känna eller se någon specifik ålder? Öppna nu ögonen en stund och skriv ner en lista på ord som dök upp när du tänkte på ordet sommar. Den här listan är bara till för dig och det finns absolut inga rätt eller fel, du kan och får förknippa precis vad som helst när du tänker på ordet sommar. När du känner dig klar med listan så går du vidare till nästa stycke.

Slut nu ögonen igen och ta några djupa andetag igen, fokusera tankarna på andetagen och räkna till fem stycken djupa. Tänk nu på en specifik sommar, den sommaren som du nu har framför dig. Vad dyker upp då? Var extra uppmärksam på vilka känslor som dyker upp i din kropp. Om det är svårt att sätta ord på en känsla så försök först definiera om det är en behaglig eller obehaglig känsla och försök sedan gå djupare in i känslan för att eventuellt hitta ord till dem. Öppna nu ögonen igen och skriv ner de saker som dök upp när du tänker på sommaren som du har framför dig. Det kan vara både aktiviter, känslor eller förnimmelser i kroppen som dök upp och som du kan skriva ner. Ta god tid på dig med din andra lista också, du går vidare först när du känner dig helt redo.

Ta nu och kika lite på båda listorna och jämför dem. Skiljer de sig mycket åt? Känner du stor skillnad i kroppen och i dina känslor när du tittar på lista ett och när du tittar på lista två? Skulle du vilja stryka eller lägga till saker på någon av listorna nu när du ser dem bredvid varandra? Gör det om du känner för det! Ta gärna en annan färg på pennan så att du ser vilka ändringar och tillägg du gör från originalet.

Avsluta övningen med att fundera på vad du konkret kan använda dessa listor till och vad du kan ta med dig in i årets sommar. Fick du några insikter kring hur du ser på sommar och hur det verkar som om sommaren du har framför dig kommer bli? Ibland kan ju våra förväntningar på sommaren vara att vi ska vara fria, lediga och det ska vara fint väder varje dag, men i själva verket så har vi massor av förpliktelser och borden att ta tag i som aldrig hinns med annars som kan hänga över oss lite som en negativ känsla och det brukar ju kunna bli en del regndagar också under somrarna här i Sverige. Kanske insåg du någonting i första listan som du känner och förstår är viktigt för dig i dina förväntningar på sommaren, kan du använda dessa punkter och ta med dig dem in i denna sommar genom att vara medveten om dem? Behöver du lägga till eller ta bort någonting i sommarens planering för att sommaren ska bli sådär skön som vi oftast vill att den ska vara?

Fortsättning på övningen om du vill: Ringa in känslorna som du skrev ner på lista två. Om varje känsla skulle ha varsin färg, vilken färg skulle de ha då? Ta ett nytt tomt papper där du färgsätter delar av pappret med dina ”känslofärger”. Låt färgerna ta lite olika plats beroende på vad som känns rätt i dig. Färgerna kan också få olika former om det känns som de har det, annars bara färglägg i olika storlekar. När du känner dig redo kan du betrakta helheten i bilden. Hur stor plats och fokus tar varje känsla i ditt liv i förhållande till varandra? Stämmer det överens med hur stor plats de tog på bilden? Tycker du själv att det är en bra fördelning eller vill du göra någon känsla större eller mindre för att må bättre? Fundera lite på vad du konkret kan göra för att få till den förändringen, måla gärna en bild till med en helhet över hur du VILL att fördelningen ska se ut. Ha den som underlag i din planering av sommaren som vi har framför oss och lever i just nu!


Exempel på hur det kan se ut efter denna övning

Vad har du för förväntningar på sommaren? Fick du några nya insikter att ta med dig in i den underbara sommaren? Dela gärna med dig! Antingen här bland kommentarerna eller maila mig på anna@vildkraft.se!

Detta inlägg har 2 kommentarer

  1. Den här sommaren ska jag jobba mer än vanligt och på ett sätt känns det ganska jobbigt när vackra, soliga dagar glider förbi utanför mitt kontorsfönster. Men på ett sätt är det skönt att inte hetsa runt och att försöka göra det mesta av sommaren på kvällar och helger.

    1. Beautiful Life

      Jag förstår vad du menar! Och ibland när perioder innebär mer jobb så kan det ju faktiskt hända att en mer spontant tar vara på ledig tid! 😀

Lämna ett svar