Hemmapysslaren tipsar: Äppelchutney

Ikväll är jag bortbjuden på kräftskiva och eftersom jag numera spenderar en hel del tid i ett hus med massor av spännande pyttlar och en trädgård som börjar ge frukt så tänkte jag att gå-bort-present kunde vara trevligt! Och kanske en får smaka lite på chutneyn till den medhavda osten…

Annas äppelchutney:

ca 8 st äpplen, storlek mindre
0,4 dl strösocker
2 msk farinsocker
2 msk vit balsamvinäger
en halv hackad gul lök
röd chili efter behag (min var rätt stark så tog bara några skivor av änden)
finriven ingefära, ca 1 msk
Curry
Kanel

Skala och dela äpplena i klyftor eller oregelbundna bitar. Några bitar är bra om de kokar sönder, så gör några lite mindre. Skiva upp några strimlor av den röda chili. Lägg alla ingredienser tillsammans i en kastrull. Pudra över lite kanel och lite curry, behövs inte speciellt mycket för att det ska ge en liten touch till chutneyn. Låt det hela koka ihop på svag värme till lagom konsistens, ca 15-20 minuter. Slutgiltiga tiden beror lite på hur fasta/mjöliga äpplen du valt, så smaka av några gånger tills du känner dig nöjd med äppelkonsistensen. Det ser ut som det blir en hel del vätska, men den försvinner när chutneyn svalnar. Smaka också av så att du blir nöjd med kontrasten mellan syran, sötman och kryddningen. Servera som tillbehör till mat eller ovanpå en ostbit!

äppelchutney

140828 chutney

För en personlig touch på burken:
Ta ett fint sandpapper och putsa lite på metallocket, inte så noga. Leta på en färg som du tycker passar och måla locket som det annars tex står Önos eller liknande på. Tänk på att vara ute i god tid så att locket hinner torka innan du ska gå bort!
Slutligen: Sätt din personliga etikett på burken.

Vad tar du gärna med dig som en “gå-bort-present”?

This Post Has 3 Comments

Leave a Reply