Ikväll är jag bortbjuden på kräftskiva och eftersom jag numera spenderar en hel del tid i ett hus med massor av spännande pyttlar och en trädgård som börjar ge frukt så tänkte jag att gå-bort-present kunde vara trevligt! Och kanske en får smaka lite på chutneyn till den medhavda osten...
Annas äppelchutney:
ca 8 st äpplen, storlek mindre
0,4 dl strösocker
2 msk farinsocker
2 msk vit balsamvinäger
en halv hackad gul lök
röd chili efter behag (min var rätt stark så tog bara några skivor av änden)
finriven ingefära, ca 1 msk
Curry
Kanel
Skala och dela äpplena i klyftor eller oregelbundna bitar. Några bitar är bra om de kokar sönder, så gör några lite mindre. Skiva upp några strimlor av den röda chili. Lägg alla ingredienser tillsammans i en kastrull. Pudra över lite kanel och lite curry, behövs inte speciellt mycket för att det ska ge en liten touch till chutneyn. Låt det hela koka ihop på svag värme till lagom konsistens, ca 15-20 minuter. Slutgiltiga tiden beror lite på hur fasta/mjöliga äpplen du valt, så smaka av några gånger tills du känner dig nöjd med äppelkonsistensen. Det ser ut som det blir en hel del vätska, men den försvinner när chutneyn svalnar. Smaka också av så att du blir nöjd med kontrasten mellan syran, sötman och kryddningen. Servera som tillbehör till mat eller ovanpå en ostbit!
För en personlig touch på burken:
Ta ett fint sandpapper och putsa lite på metallocket, inte så noga. Leta på en färg som du tycker passar och måla locket som det annars tex står Önos eller liknande på. Tänk på att vara ute i god tid så att locket hinner torka innan du ska gå bort!
Slutligen: Sätt din personliga etikett på burken.
[…] Resultatet blev dessa två burkar plus lite till i en tredje burk. Härligt med hemmagjort äppelmos till frukostgröten! Om du vill göra en ”gå-bort-present” så kan du läsa mer om burkpyssel i mitt inlägg om Äppelchutney. […]
[…] Äppelchutney […]
[…] i år, vi får se hur det går med det så småningom. Andra år har jag skrivit om äppelmust, äppelchutney och äppelmos här på […]
[…] Klyfta en massa äpplen! Fyll största grytan du har. Jag använde ca 8 liter färdigklyftade äpplen till 10-litersgrytan. Fyll botten av grytan med lite vatten (viktigt att använda så lite vatten som möjligt). Sjud äppelklyftorna på låg värme tills de börjar mjukna. Rör om i grytan då och då så att alla klyftor får chans att ligga närmast botten. När klyftorna har mjuknat så är det enklast att du häller bort överflödigt vatten (vi vill inte att moset ska bli för löst). Sedan använder du passertillsatsen till assistenten och kör igenom alla klyftor. Kör igenom det några gånger tills du ser att det inte längre avger något mos. Jag körde först klyftorna och sen resterna två gånger. Värm upp moset en gång till i en mindre gryta och tillsätt socker. Jag tyckte det räckte med 1 dl socker till mitt mos då jag inte vill ha det så sött. Häll sedan upp det i väl diskade glasburkar. Om du fyller ända upp till kanten och sätter på locket direkt så kommer burken att konservera sig själv när moset svalnar. Tänk på att hållbarheten minskar lite i takt med att vi minskar på sockermängden. För mer information om enkel konservering så rekommenderar jag detta blogginlägg. Farmors underbara Kenwood-assistent med köttkvarn & passertillsats. Går som tåget fortfarande! Moset rinner ner i första grytan och resterna ramlar ner i den röda bunken. Resultatet blev dessa två burkar plus lite till i en tredje burk. Härligt med hemmagjort äppelmos till frukostgröten! Om du vill göra en "gå-bort-present" så kan du läsa mer om burkpyssel i mitt inlägg om Äppelchutney. […]