fbpx

Rädsla för avvisning – egentid, behov och att uttrycka vad en behöver

Som medberoende är ett av grundproblemen att det är väldigt svårt att lyssna på och uttrycka sina egna behov. I situationer där våra behov ställs mot rädslor blir det ännu svårare att lyssna och uttrycka egna behov.

Hur använder du din inre kompass när ditt behov säger en sak och din rädsla säger raka motsatsen?

Introvert och behov av egentid

Jag anser mig själv vara introvert i grunden. Jag tycker om att vara social och träffa människor till en viss gräns, men jag behöver också egentid och tystnad för att ladda mina batterier.

Det är inte alltid lätt att bejaka behov av egentid och tystnad när livet rullar på. Det finns ofta även en vilja att vara med på mer saker än vad orken egentligen räcker till. Lägg också till att vi som medberoende lägger på oss vad vi tror är förväntningar från andra kring vad vi ska orka att vara med på och inte.

Ja, ni förstår kanske att det inte alltid är helt enkelt att sätta gränser för sin egentid med förutsättningar som ovan.

Resa till Vilnius

Jag och min särbo inledde 2020 med en härlig resa till Vilnius nu i början av januari. De flesta har sett lite funderande ut när jag berättar om Vilnius.

Var ligger egentligen Vilnius?

Vilnius är huvudstaden i Lituaen och kanske den stad vi svenskar reser minst till om vi jämför med Riga och Tallinn som ligger i de övriga två baltiska länderna.

Ett av torgen i Vilnius med charmiga små ”bubblor” på. I bubblorna serverades det bland annat varmt alkoholfritt vin.

Vi tyckte väldigt mycket om den mysiga staden Vilnius. Tillräckligt stor för att ha ett brett utbud av restauranger och shopping, men också lite mindre och lagom att promenera runt i och en lär sig ganska snabbt lära sig att hitta i staden.

Vi besökte även Uzupis som ligger i Old Town Vilnius. Skämtsamt utsett som egen republik med en egen konstitution. Valspråk: Besegra inte. Slå inte tillbaka. Ge inte upp.

Vi var väldigt nöjda med alla ställen vi åt och drack på, men våra absoluta favoriter blev Nisha Craft Capital och Boom! Burgers.

Intensivt umgänge och lite egentid

Under resan blev jag påmind om att jag i vissa situationer blir extremt dålig på att lyssna på mina egna behov. Efter några dygn av mycket intryck i en ny stad och sällskap av en annan person dygnet runt slår gamla mönster in med auto-pilot och jag märker inte att jag borde ta mig själv egentid.

Första tecknet på det här är att jag blir väldigt trött. Inte alls konstig reaktion, men mitt spontana agerande blir att jag ”bara” behöver lite mer sömn. I det här läget kan jag också känna mig väldigt otillräcklig, speciellt om den jag umgås med inte är trött. Då kickar även auto-piloten igång prestations-prinsessan.

”Jag ska minsann orka lika mycket som ’alla andra’”

Alla de här auto-pilot-reflexerna är ageranden som tar mig längre ifrån det jag egentligen behöver, egentid. Reflexerna gör också att jag omedvetet stänger av kroppen och jag mister förmågan att lyssna på kroppens signaler och behov.

Rädsla för avvisning

I grunden för mig handlar de gamla mönstren om rädsla för att bli avvisad eller rädsla för att någon annan ska känna sig avvisad och bli ledsen, det vill säga att göra någon annan besviken. I de här lägena säger reflexerna att det är lättare för mig att gå över mina egna gränser och behov än att möta smärtan av att göra någon annan besviken.

Den lilla Anna tror att hennes behov inte är viktiga.

Andras behov är mycket viktigare och att Lilla Anna behöver prestera för att vara värdig och då handlar prestationen många gånger om att ”härda ut”, gå över sina egna gränser och stänga av de egna behoven.

Under resan till Vilnius hamnade jag en stund i de gamla mönstrena. Jag kände mig trött och ville inte riktigt lyssna på det. Känslor kring att min partner ska tycka att jag är tråkig och besvärlig bubblar upp till ytan. Att han ska känna sig besviken på mig, eller till och med känna sig avvisad av mig, om jag väljer egentid eller att sova framför att umgås med honom. Även rädlsa att han ska avvisa mig för att jag inte är ”tillräcklig” kan bubbla upp.

I slutändan insåg jag mitt behov och en av kvällarna gick min partner ut på egen hand på stan, medan jag låg kvar på hotellrummet, läste bok och somnade tidigt. Så skönt och välbehövligt för att ladda batterierna lite extra!

anna-finnborg
Ibland känner jag mig inte ens i närheten av så vuxen som det yttre signalerar. Speciellt inte när Lilla Anna bara vill bli älskad och är rädd för att bli avvisad.

Trygghet att kunna bryta gamla mönster

För att kunna bryta våra gamla mönster hjälper det att förstå varför de har uppkommit. I de flesta fall handlar det kring mönster om hur vi fick och sökte kärlek från våra föräldrar när vi var små.

Möttes du av kärlek eller avvisning när du berättade om dina behov när du var liten?

När vi får förståelse för det här skapar vi förutsättningar för att våga gå in i smärtan och rädslan som det innebär att bryta invanda gamla mönster. När vi logiskt kn förstå att vår egen överlevnad inte längre handlar om bekräftelse och kärlek från de personer vi möter i vuxen ålder kan vi också förändra vårt beteende gentemot dem. Vi kan våga testa att uttrycka våra behov, trots det känns läskigt, och stärka vår självkänsla genom att säga till oss själva att våra egna behov också är viktiga.

Dessa steg kan vara lite enklare om vi samtidigt bemöts i våra behov av en trygg partner, men i grund och botten är det vi själva som behöver skapa och vara trygghet för oss själva. Om vi inte hittar tryggheten i oss själva och bara förlitar oss på vår trygga partner är det lätt hänt att vi trycker undan våra egna behov igen så fort vi möter en annan person som vi scannar av och analyserar som en person som inte är trygg eller kapabel nog att ta emot vårt uttryck av våra behov. Det vill säga så fort vi känner rädsla igen så stänger vi av och tränger undan våra egna behov.

Hjälp att bryta gamla mönster

Det räcker sällan med att bara intellektuellt få syn på invanda mönster och beteenden, vi behöver också våga möta smärtan under beteendena för att bli fria från dem.

Jag brukar i terapirummet prata om tre olika steg i detta:

  1. Medvetandegöra. Först behöver vi bli medvetna om vårt beteende, att se vad det är vi gör och återupprepar.
  2. Känna. Ofta handlar våra beteenden och mönster om en flykt från en smärta som finns i vår kropp. Istället för att våga känna smärtan återupprepar vi mönster och försvarsmekanismer som vi lärt oss från barndomen för att slippa möta den smärtan. För att bli fri från den smärtan behöver vi sluta fly och istället våga bemöta det som finns under våra beteenden. I terapirummet kan vi göra det i ett tryggt format och våga möta smärtan i en visualisering eller regression.
  3. Bryta mönster. När vi sett ”sanningen i vitögat” är nästa steg att i praktiken börja agera annorlunda. Om vårt gamla mönster tidigare varit att inte uttrycka våra behov så är tredje steget att börja uttrycka våra behov och sätta gränser, även om vi är rädda för att bli avvisade. I det här steget handlar det mycket om att hålla oss själva i rädslan och smärtan, att våga uttrycka våra behov utan att ha någon garanti för hur vi blir bemötta.

Skulle du vilja ha hjälp att medvetandegöra, känna och bryta gamla mönster? Börjar med att boka 20 minuter gratis konsultation med mig så får du känna efter om du tycker jag är rätt person att stötta dig i detta eller inte.

Fakta om Vilnius / rekommendationer:

Land: Litauen (huvudstad i landet)

Invånare: Drygt 500 000

Valuta: euro

Storstadsindex: 58 (jämfört med Stockholm som ligger på 100)

Perfekt för: Weekendresor för dig som vill promenera, äta och dricka gott och uppleva en mysig stad. Prisnivån är väldigt tacksam om en jämför med Sveriges nivåer.

Bonus: Om du ansöker om VISA innan din resa till Vilnius kan du även ta tåget över till Minsk och Vitryssland och sova några nätter (men läs på ordentligt innan, finns en hel del regler och procedurer kring detta).

Kostnad: Vi köpte vår resa på en kampanj hos SAS och sov fem nätter på Grata By Centrum Hotels. Totalt betalade vi drygt 3000 kr per person för både flygresa och nätterna på hotell. Vi var nöjda med hotellet där det ingick en fräsch frukost varje dag. På kvällen mellan 19.00-21.00 på hotellet har du även tillgång till en bastu och en lite kallare pool att svalka dig i efter bastun.

Restaurangtips:

  • En härlig inhemsk restaurang (kändes det som i alla fall) som har dagens meny måndag-fredag, först en lunchmeny fram till 15.00 och sen en annan dagens efter klockan 15.00. Jag vet faktiskt inte vad den hette då vi inte hittade den uppmärkt i Google Maps, men den låg på Traku gatve i Old Town Vilnius och mittemot en second hand-affär som heter Humana. Dagens meny stod bara på litauiska och vi försökte använda google translate för att förstå, men till slut när servitrisen kom så chansade vi på varsin rätt. Den ena innehöll kyckling och den andra fisk, det enda servitrisen riktigt kunde översätta till engelska. God mat och härlig atmosfär där det kändes som även lokalinvånarna trivdes!
  • Boom! Burgers. Du som älskar hamburgare kommer med all säkerhet uppleva hamburger-heaven här! Det gjorde i alla fall vi. Det finns både kött-hamburgare och vegetariska hamburgare . På kött-hamburgarna väljer du om du vill ha dem ”rare, medium or well-done”. Om du äter under lunchtid så ingår det en liten skål med dagens soppa. Vi åt där två gånger och ena dagen var det en champinjonsoppa och andra dagen en linssoppa. Både hamburgarna och soppan var väldigt goda!
  • Cat Café. Ett mysigt café där det bodde 16 stycken katter. Vid entrén blir du väl mottagen av en entrévärd som går igenom reglerna för besöket. Exempel på reglerna är att du måste beställa för minst 5 euro/person och du får inte väcka katter som sover. Vi beställde en god cappucino, mango-smoothie och en sötsmaskig hasselnötskaka. Mysig stund tillsammans med katter, men det märktes att de blir lite avtrubbade. Måste vara rätt jobbigt att ständigt ha nyfikna besökare som slåss om katternas uppmärksamhet. Det går att läsa om varje katt i caféets kattbok och alla katterna kommer från olika katthem från början.
cat-cafe-vilnius
Charmig sovstil på en av katterna på kattcaféet.
  • Pizzaland ligger på samma gata som den inhemska restaurangen och de gjorde väldigt goda pizzor! Restaurangen samarbetar med Alaus Biblioteka, vilket gjorde att vi fick tillfälle att äta deras goda pizzor när vi körde ölprovning på nedan nämnda ölbibliotek. Någon dag senare funderade vi på att stanna till och äta på just Pizzaland, men då var det runt en timmas väntetid på att få en pizza. Då orkade vi tyvärr inte vänta på att få äta där en andra gång.

Pubtips:

  • Alaus Biblioteka. Yepp! Detta ställe ligger också på Traku Gatve, vi hittade många favoriter längs denna gata. Ett så kallat ölbibliotek med 17 olika ölsorter på tapp och runt 250 olika sorters öl på flaska. Här är personalen duktig på engelska och de hjälper gärna till att hitta en öl utifrån dina smaklökar. Du kan också beställa en ölprovningsbricka med fem olika ölsorter. Vi delade på en provbricka och smakade oss tillsammans igenom de fem sorterna som inleddes med suröl och avslutades med porter.
  • Nisha Craft Capital. Dagen efter ölbiblioteket hittade vi till detta charmiga ställe. Ett underbart ställe att dricka udda ölsorter under låång tid! Aktuella ölsorter på tapp kan du hålla koll på genom en griffeltavla eller storbildsskärm. Just nu i skrivande stund finns tex en öl från Örebro brygghus på stället (men inte när vi var där)! Här har ölsorterna stor bredd och det finns både flertalet öl från andra länder, men också många inhemska öl. Har du tur kan du slå dig ner i soffan precis till vänster och avnjuta ölen du provar i skön vardagsrumskänsla. Bartendern har stort ölintresse och väldigt engagerad i ditt ölväljande om du vill!
nisha-craft-capital
Bekvämt installerad i soffan. Här avnjutes de goda ölarna låångsamt och länge om jag får bestämma!
  • Genys Tap Room Vilnius. Ett lokalt bryggeri med lite mer modern känsla på puben och riktar sig kanske till det yngre klientelet? Vi gick hit en söndagskväll och då var det väldigt lugnt och behagligt. Vi var ensamma när vi kom in och under tiden vi var där kom det in ett par tjejer som var kompis till bartendern. Här kan du om du vill dricka öl fram till 04.00 fredag-lördag, men den tidpunkten är ingen fördel för mig som oftast börjar gäspa runt 21-22 och vill sova innan 00, haha.

Har du besökt Vilnius någon gång? Eller är du sugen på att åka dit?

Gillade du inlägget? Dela det gärna till andra:

Mer från Anna Vildkraft:

gratis-vildkraft

GUIDE

5 gratis tips

Med de här fem tipsen ökar du din förmåga att känna in din kropps signaler = bättre relation till dig själv och starkare gränssättning i ditt liv.

prestation-videoserie

VIDEO

Trestegsmetoden

Här presenteras Vildkrafts trestegsmetod utifrån “det-där-jävla” presterandet i tre videos tillsammans med uppgifter till dig.

Produktbilder i läsplatta (1)

UTMANING

21 dagar

Från tidsbrist till bättre självkänsla på 21 dagar! Metoden som revolutionerat livet för de många som fått ta del av den tidigare.

Mer från Anna Vildkraft:

gratis-vildkraft

GUIDE

5 gratis tips

Med de här fem tipsen ökar du din förmåga att känna in din kropps signaler = bättre relation till dig själv och starkare gränssättning i ditt liv.

prestation-videoserie

VIDEO

Gratis video-serie

I tre delar får du ta del av Vildkrafts tre-stegs-metod. Här presenteras metoden utifrån “det-där-jävla” presterandet i tre videos tillsammans med uppgifter till dig.

Produktbilder i läsplatta (1)

UTMANING

21 dagar utmaning

Från tidsbrist till bättre självkänsla på 21 dagar! Steg-för-steg får du ta del av metoden som revolutionerat livet för de många som fått ta del av den tidigare.

0 0 röster
Inläggets betyg
Prenumerera
Meddela mig vid
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

OM MIG

Som samtalsterapeut & coach hjälper jag dig att hitta mod och tid att möta det som är du, dina känslor och behov.

Anna-Vildkraft
0
Vad tänker du? Dela gärna med dig i kommentarsfältet!x
()
x

Sök på vildkraft.se

Här kan du söka rätt på det du letar efter! Som ett google, fast bara här på vildkraft.se

Om du ändå inte hittar det du letar efter kan du alltid maila anna@vildkraft.se så får du hjälp inom kort!