fbpx

Löpning vid (höft)artros

Ni som följer mig via Instagram (@anna_vildkraft) kanske har koll på att jag värdesätter min frukosttid och går gärna upp med lite extratid tillgodo även om jag börjar jobba tidigt. Den här tiden brukar jag använda till bloggande i någon form, antingen blogga här på min egen blogg eller läsa intressanta inlägg hos andra. Idag är jag ledig och har inga tider att passa så idag passar jag på att både läsa inlägg och blogga lite här. Inspiration till dagens inlägg hittade jag hos Bakingbabies och Mia Fernando som idag skriver om löpning vid höftartros.

Artros är ju som Mia skriver en obalans mellan uppbyggnad och nedbrytning av brosket i leden som du har artros i, vilket leder till värk och smärta för personen som har denna obalans. För att brosket ska fortsätta att må bra och produceras (mina ord) så behövs belastning och fysisk aktivitet, men det kan vara svårt att veta hur mycket belastning och aktivitet som är lagom och vad som är bra aktiviteter. Mia har läst på lite mer om just löpning och artros och jag rekommenderar verkligen att läsa hennes inlägg! Om du vill snabbläsa så har hon även gjort en sammanfattning i slutet av inlägget som är bra.

Det jag gillar i inlägget är att Mia konstaterar att helheten är viktig: "Kroppens leder fungerar aldrig ensamma, utan när vi tittar på en löpare med höftbesvär måste vi se hur allting fungerar över och under höftleden." Och det innebär att till exempel bålstabilitet, fotleder och sätesmuskulatur behöver vara starka och i god funktion. Ni som hängt med här på bloggen, känner ni igen det sen tidigare? Det här är ju precis de områdena som jag skrivit om när jag skrev om löpstyrka sist. Inte speciellt revolutionerande, men ändå kul att dra paralleller kring olika inlägg!

I mitt inlägg om "Personlig träning - hur går det till" berättar jag om favorituttrycket bland oss PT:s "det beror på" (vilket jag kan tänka mig är ganska vanligt bland fysioterapeuter också). Och i det här fallet vill jag verkligen påminna om det uttrycket igen! Alla kroppar är individuella och jag rekommenderar att du tar hjälp av en duktig fysioterapeut, en lyhörd (och duktig såklart) personlig tränare och framförallt lyssnar på hur din kropp reagerar vid olika belastningar och aktiviteter om du har obalanser i form av artros. Om du kommer fram till att du vill prova att komma igång med löpning så rekommenderar jag mitt inlägg Komma igång löpning  som är ett åtta veckor långt program där målsättningen är att springa/jogga 5 km efter dessa åtta veckor. Jag har också skrivit ett inlägg om löpteknik och löpsteg!

drivkraft från höften
En bild från inlägget om löpteknik. Extra viktigt att det blir rätt belastningar och hållning vid höftartros och löpning. Eller vad tror ni?

För egen del så tycker jag att kroppen är otroligt fascinerande och jag vill alltid och hela tiden lära mig mer om den! Till hösten kommer jag läsa lite lösa kurser på Örebro universitet. En kvällskurs i kost för hälsa och träning och om jag kommer in på min reservplats så kommer jag även läsa Medicin A, fysiologi med anatomi lite senare i höst. Ser fram emot medicin-kursen med skräckblandad förtjusning, vet och förstår att det inte är ett helt enkelt ämne med tanke på hur jag slet mitt hår i våras när jag läste in Naturkunskap 2.

Vad har du för tankar och erfarenheter kring artros?

Gillade du inlägget? Dela det gärna till andra:

Mer från Anna Vildkraft:

gratis-vildkraft

GUIDE

5 gratis tips

Med de här fem tipsen ökar du din förmåga att känna in din kropps signaler = bättre relation till dig själv och starkare gränssättning i ditt liv.

prestation-videoserie

VIDEO

Trestegsmetoden

Här presenteras Vildkrafts trestegsmetod utifrån “det-där-jävla” presterandet i tre videos tillsammans med uppgifter till dig.

Produktbilder i läsplatta (1)

UTMANING

21 dagar

Från tidsbrist till bättre självkänsla på 21 dagar! Metoden som revolutionerat livet för de många som fått ta del av den tidigare.

Mer från Anna Vildkraft:

gratis-vildkraft

GUIDE

5 gratis tips

Med de här fem tipsen ökar du din förmåga att känna in din kropps signaler = bättre relation till dig själv och starkare gränssättning i ditt liv.

prestation-videoserie

VIDEO

Gratis video-serie

I tre delar får du ta del av Vildkrafts tre-stegs-metod. Här presenteras metoden utifrån “det-där-jävla” presterandet i tre videos tillsammans med uppgifter till dig.

Produktbilder i läsplatta (1)

UTMANING

21 dagar utmaning

Från tidsbrist till bättre självkänsla på 21 dagar! Steg-för-steg får du ta del av metoden som revolutionerat livet för de många som fått ta del av den tidigare.

0 0 röster
Inläggets betyg
Prenumerera
Meddela mig vid
guest

2 Kommentarer
Äldst
Nyast Most Voted
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Tom Vahlman

Jag har antagligen artros i vänster höft. Har haft dålig rörlighet i åtminstone 10-12 års tid, är bara 52 år själv.

Haltar (ganska lindrigt) sedan 6-7 år tillbaka, och tror att detta beror på min yoga. Vissa yoga-övningar medför att man belastar höftens ytterlägen. En typisk yoga-övning är att sitta med benen i kors eller att vrida höften åt ena hållet och att samtidigt vrida överkroppen åt andra hållet, när man ligger på rygg (denna övning är värst för mig).

Tror att jag kommer kunna gå ”normalt” igen bara jag slutar med dessa ”felaktiga” yoga-övningar och/eller stretchning. Jag bör dessutom träna upp benstyrkan i det vänstra benet så att den blir symmetrisk med det högra. Knä-böj, med raka ben där benmusklerna belastas symmetriskt, är en bra övning. Även övningar för baksidan (hamstring ) och utfalls-steg är bra. Beträffande hamstring bör man träna ett ben ”i taget”. Mage- och rygg-övningar känns också som väl investerad tid. Man bör inte avstå från stretching, för den är viktig, men man ska inte göra övningar som påverkar höftens funktion (i mitt fall då).

Viktigt att tänka på är alltså att man ska avstå från övningar och/eller positioner som orsakar smärta i sitt träningsprogram. Man måste planera extra noga om man vill träna löpning trots artros. Tror på att göra goda förberedelser med gym-träning och långpromenader etc. och sedan börja springa några 100 meter åt gången bara, och sedan öka successivt.

Tränar egentligen mest badminton (sedan 20 år) och man använder då mest höger höft (om man är högerhänt), vilket är problemfritt. Även hopprep (dubbel-hopp) är problemfritt. MTB, spinning, långpromenader och Gym-träning är också bra. Vill gärna ta upp löpningen, bara för att visa för mig själv att det går. Har också vissa förhoppningar om att min artros i vänstra benet skulle kunna ge med sig, bara jag börjar springa regelbundet.

Ytterligare en aspekt är kosten. Dricker själv te på gurkmeja med riven ingefära varje morgon. Gör sedan en smothie på avocado, linfrö-olja, gurka, banan och kanel till frukost. Både gurkmeja och linfrö-olja sägs lindra artros.
Har i stort sätt slutat med alla mejeri-produkter, har exempelvis ersatt smör med oliv-olja och slutat med yogurt mer eller mindre. Äter sällan kött numera, men väldigt ofta lax och/eller grönsaker. Vill helst sluta med allt godis också, men detta har varit svårare..

Anna - Vildkraft

Hej Tom! Vad roligt med din långa och innehållsrika kommentar! Jag tycker det låter som väldigt kloka tankar! Önskar dig stort lycka till med fortsatt arbete kring din troliga artros, skickar även ett extra lycka till med kosten som jag också tror har stor betydelse för vårt mående!

/Anna

OM MIG

Som samtalsterapeut & coach hjälper jag dig att hitta mod och tid att möta det som är du, dina känslor och behov.

Anna-Vildkraft
2
0
Vad tänker du? Dela gärna med dig i kommentarsfältet!x
()
x

Sök på vildkraft.se

Här kan du söka rätt på det du letar efter! Som ett google, fast bara här på vildkraft.se

Om du ändå inte hittar det du letar efter kan du alltid maila anna@vildkraft.se så får du hjälp inom kort!